top of page

UNDERSÅKER
- en 
dold pärla i Sverige

Undersåker är en pittoresk by endast 10 minter öster om Åre. Undersåker ligger omgiven av vackra berg och ett fantastiskt naturlandskap. Beläget i hjärtat av Jämtlands län är Undersåker ett populärt turistmål som lockar besökare från hela världen som kommer för att utforska dess vilda natur och njuta av de olika friluftsaktiviteter som området har att erbjuda. Byn Undersåker ligger i en dalgång mellan två bergskedjor, vilket gör Undersåker till ett perfekt resmål för skidåkning, vandring, cykling och andra roliga utomhusaktiviteter. Under vintermånaderna förvandlas byn till ett vinterlandskap, med snötäckta berg och frusna sjöar som skapar en magisk miljö för oss vintersportentusiaster.

Vinteraktiviteter i Undersåker

 

I Undersåker, ligger flera mindre skidanläggningar. Såväl som att Undersåker ligger väldigt nära Åre skidord, ligger det även nära skidorten Trillevallen, Edsåsdalen och längdskidåkningsmeckat Vålådalen.
 

Förutom skidåkning finns det många andra vinteraktiviteter att njuta av i Undersåker. Dessa inkluderar, snöskoter, isfiske och hundspann. 

Sommaren i Undersåker


Under sommarmånaderna är Undersåker ett paradis för vandrare och mountainbikecyklister, med milsvida vandringsleder och cykelvägar som erbjuder fantastisk utsikt över de omgivande bergen och dalarna. I byn finns också några av Sveriges vackraste nationalparker, bland annat Stora Sjöfallets nationalpark som är ett måste för naturälskare. Undersåker är också hem för några av Sveriges bästa fiskeplatser, med byn omgiven av flera sjöar och åar. Besökare kan fiska öring, röding harr och andra fiskarter, och det finns flera fiskeguider och utrustninguthyrning tillgängliga i byn.

Undersåkers rika kulturarv

 

Förutom friluftsaktiviteter är Undersåker också känt för sitt rika kulturarv. Byn har en lång historia, och det finns många historiska platser och landmärken som man kan utforska, bland annat Undersåkers gamla kyrka, som går tillbaka till 1100-talet. Undersåker är också känt för sitt traditionella kök, som är influerat av de lokala råvarorna och de omgivande bergen. Besökare kan prova en rad lokala delikatesser, såsom renkött, älgkött och andra vilträtter, samt olika traditionella svenska rätter.

Alldeles nyss, april 2023, var det en lång artikeln i tidningen kupé om just Undersåker och dess kulinariska resa. I just Undersåker finns det många mindre matproducenter och mathantverkare som blivit kända världen över. Tex på dessa är Unersåkers Charkuterifrabrik, Krus bageri och Majas Skafferi. Dessa är bara några få av dem.

 

Sammanfattningsvis är Undersåker en dold pärla i Sverige som är värd att besöka för sin fantastiska naturskönhet, utmärkta utomhusaktiviteter, rika kulturarv och utsökta mat. Oavsett om du är en vintersportentusiast, naturälskare eller historiefantast har Undersåker något för alla.

bottom of page